Schubbenschoen: restmateriaal als duurzaam leer

Tilapia

31-03-2015 07:18 | Door: Laura Fransen

Biologisch katoen, wild rubber en visschubben. Dat zijn de bestanddelen voor Veja’s nieuwste sneaker. Het Franse schoenenmerk ziet een markt voor afgedankte vissenhuidjes.

Van negen tilapiahuiden maakt schoenen- en tassenmerk Veja één paar sneakers. Het looien gebeurt op milieuvriendelijke wijze met extracten van de Acaciaplant. Het leer wordt met de hand vormgegeven. Veters van biologisch katoen en een zool van natuurlijk amazonerubber maken de duurzame schoen compleet. 

Veja streeft naar duurzaamheid en transparantie in de productieketen. Dat maakt tilapiahuid een bij uitstek geschikt materiaal om mee te werken. Omdat tilapia een van de meest gegeten vissoorten ter wereld is, is de schubbenhuid gemakkelijk verkrijgbaar als restproduct. Daarnaast is vissenleer een van de sterkste leersoorten, waardoor de schoenen langer meegaan. 

Vissenleer is al langer in opkomst in de modewereld. Zo verwerkte modemerk Manolo Blahnik al tilapiahuid in sandalen. Dat het leer afkomstig is van restmateriaal is aan de prijs niet af te zien. De schoenen zijn te koop voor $ 895 per paar. Ook bij sportmerken als Nike, Adidas en Puma kwam vissenleer eerder voorbij als exclusief materiaal. Veja's duurzame schoen is vanaf zomer 2015 te koop voor € 189. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Ecouterre, KnackWeekend | Foto: Sarahemcc, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail