H&M en Puma testen nieuwe recycletechniek

H&M etalage

31-03-2015 11:02 | Door: Laura Fransen

Een nieuwe textielrecycletechniek haalt oude kledingstukken volledig uit elkaar. Kledingmerken H&M en Puma proberen het uit.

De techniek is ontwikkeld door het Engelse Worn Again. Volgens de start-up is het de eerste techniek ter wereld die in staat is de vezels uit gemengde stoffen van elkaar te scheiden. Het proces maakt gebruik van chemicaliën om polyester en katoenvezels terug te winnen uit oude kleding. De materialen kunnen vervolgens opnieuw worden gebruikt binnen de bestaande productieketen. Welke impact de chemicalien hebben op het milieu heeft het bedrijf niet bekend gemaakt.

Kledingmerken H&M en Puma gaan testen of de techniek economisch en technisch gezien toepasbaar is in de praktijk. “Op de lange termijn kan dit de hoeveelheid benodigde grondstoffen voor de kledingindustrie enorm terugdringen”, zegt Anna Gedda, hoofd duurzaamheid bij H&M, tegen nieuwswebsite Business Green.

Textielafval

Het huidige recycleproces resulteert in een verzameling verschillende vezelsoorten en –kleuren. Machines vervezelen het oude textiel, maar zijn niet in staat vezels van gemengde stoffen van elkaar te scheiden. Het gemengde karakter van de gerecyclede vezels beperkt producenten in de toepassingsmogelijkheden. Dit vormt een barrière voor het hergebruik. 

De bedrijven zijn enthousiast over de mogelijkheid om bestaande vezels te hergebruiken. Die mogelijkheid mag echter geen excuus zijn voor het produceren van meer textielafval. Om die reden focussen de bedrijven op het recyclen van oude kledingstukken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Business Green | Foto: Elvert Barnes, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail