€ 1,95 mln voor textielgaren van hout

Dennen

10-04-2015 12:48 | Door: Laura Fransen

Een nieuwe techniek zet houtvezels om in textielgaren. Zonder chemicaliën en zonder hoge kosten. De makers hopen de innovatieve technologie in 2015 op de markt te brengen.

De innovatieve zogenaamde fibre to yarn (F2Y)-techniek is ontwikkeld door de Finse start-up Spinnova. De techniek zet houtvezels op een unieke manier om in garen. Door vezels van bijvoorbeeld dennen en sparren te bewerken met een wateroplossing, ontstaat een materiaal waarvan garens zijn te maken. De gespinde garens zijn na gebruik volledig recyclebaar.

Reguliere natspinprocessen gebruiken schadelijke chemicaliën om de vezels op te lossen. Dit maakt het proces kostbaar en milieuonvriendelijk.

F2Y Spinnova garen

In maart 2015 won Spinnova de International Biorefinery Competition. Volgens de jury is Spinnova’s technologie een belangrijke doorbraak. De techniek zou een grote impact hebben op zowel de textiel- als houtindustrie en kansen creëren voor bedrijven.

Spinnova is gespecialiseerd in onderzoek en productontwikkeling. De start-up is in januari 2015 gelanceerd door onderzoekscentrum VTT Technical Research Centre of Finland. Sindsdien heeft de start-up € 1,95 mln aan investeringen opgehaald. Onder andere Yrjö Neuvo, voormalig technisch directeur bij elektronicabedrijf Nokia, investeert in de start-up. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Technisch Weekblad, Spinnova, VTT | Foto's: Bertknot, via Flickr Creative CommonsVTT (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail