Hoe Ikea straks wereldwijd energieneutraal is

Ikea magazijn energieneutraal

21-04-2015 11:59 | Door: Laura Fransen

Ikea’s investeringen in hernieuwbare energie hebben resultaat. In Canada opereert de meubelfabrikant nu al volledig energieneutraal.

De twaalf Canadese vestigingen van de Zweedse meubelfabrikant opereren volledig op hernieuwbare energie. Ikea wekt de energie zelf op, dankzij investeringen in wind- en zonne-energie. Daarmee is de Canadese tak van het bedrijf energieneutraal.

De mijlpaal is het resultaat van onder andere de aankoop van een windpark in Alberta, met een geïnstalleerd vermogen van 46 megawatt. Ikea kocht het windpark in 2013. Nu het park operationeel is, wekt het jaarlijks 161 gigawattuur op. Dit komt overeen met 8 procent van Ikea’s wereldwijde elektriciteitsverbruik en kan 32 winkels voor een jaar voorzien. 

Naast het windpark wekken 2000 zonnepanelen op de daken van drie vestigingen hernieuwbare energie op voor Ikea Canada. In de vestiging in Winnipeg, Manitoba maakt de meubelfabrikant gebruik van geothermie voor 70 procent van de verwarming en koeling. 

Wereldwijd

Ikea streeft ernaar om in 2020 wereldwijd energieneutraal te zijn. Naast in Canada verwacht het bedrijf dit doel ook in 2015 in Polen al te bereiken. Om de wereldwijde duurzaamheidsdoelstelling waar te maken, blijft het bedrijf investeren in hernieuwbare energie. Eind 2014 kocht het meubelconcern de Cameron Wind Farm in Texas, met een geïnstalleerd vermogen van 165 megawatt. Ikea bezit nu windparken in Canada, de Verenigde Staten, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Polen, Zweden en Groot-Brittannië.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Bloomberg, Ikea | Foto: Holger, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail