Koeling supermarkten zuiniger met vleugelprofiel

Supermarkt

29-04-2015 07:17 | Door: Jerom van Gemert

De vorm van vliegtuigvleugels blijkt goed te werken om koelsystemen in supermarkten efficiënter te maken. Het Aerofoil-systeem bespaart 42 procent energie volgens eerste tests.

Het Britse bedrijf Williams Advanced Engineering, dat innovatieve technologieën ontwikkelt voor de Formule 1, motorsport en ruimtevaart en energietechnologie, werkt samen met de Britse start-up Aerofoil Energy. Samen ontwikkelden zij het Aerofoil-systeem.

Het bespaart energie door minder koele lucht te verliezen. In supermarkten staan gekoelde producten vaak in open koelsystemen, waardoor er veel koude lucht verloren gaat. Glazen deuren hebben veel nadelen waardoor supermarkten deze liever niet installeren.

Vleugelprofiel

Het efficiëntere koelsysteem bestaat uit kleine stroken met dezelfde bolling als vliegtuigvleugels. Ze passen op de randen van een willekeurig schap. Door de bolling blijven de koude lucht van het koelsysteem en de warme lucht van de supermarkt beter gescheiden.

Hetzelfde principe is verwerkt in de vleugelprofielen van vliegtuigen. Deze vorm is bepalend voor de aerodynamische eigenschappen van een vleugel.

Supermarkten

In Groot-Brittannië gebruiken supermarkten 60 tot 70 procent van hun energie voor de koeling van producten. Het energiegebruik van supermarkten is verantwoordelijk voor 5 tot 10 procent van het totaal.

De Britse supermarktketen Sainsbury’s is bezig met een test van de Aerofoil.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bronnen: Edie, Aerofoil Energy | Foto: Benson Kua via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail