Groningers kunnen als eerste verpakkingsvrij winkelen

Verpakkingsvrij

04-05-2015 15:29 | Door: Laura Fransen

Groningen heeft de strijd om de eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland gewonnen. Na een succesvolle crowdfundingcampagne opent de winkel vandaag officieel de deuren.

Opgeweckt Noord is de eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland. Het bedrijf pakt het afvalprobleem aan door productverpakkingen weg te laten. De winkel biedt producten aan in dispensers, vaten en kisten. Het assortiment bestaat onder andere uit houdbare producten zoals pasta, zaden en granen. Ook verse zuivel, fruit, groenten en brood zijn verkrijgbaar. Naast minder afval, moet het verpakkingsvrije concept ook tot minder verspilling leiden. Klanten bepalen zelf precies hoeveel ze kopen.

De verpakkingsvrije winkel is een idee van Dorothea Piek en Tonny Straatman. Om de zaak te financieren, maakten de ondernemers onder andere gebruik van crowdfunding. De winkel haalde in drie maanden € 50.000 op, twee keer zoveel als het doelbedrag. Eigen inbreng en € 45.000 krediet van de Rabobank maakten de financiering compleet.

Ook in Utrecht kunnen consumenten binnenkort verpakkingsvrij boodschappen doen. De Bag & Buy opent naar verwachting na de zomer de deuren. Berlijn en Londen hebben al langer verpakkingsvrije supermarkten.  

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Distrifood, Opgeweckt Noord | Foto: Windell Oskay via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail