Groeit duurzaam leer in het lab?

Modern Meadow

06-05-2015 07:51 | Door: Laura Fransen

Modern Meadow maakt leer met een minimale milieu-impact. De Amerikaanse start-up laat het materiaal groeien uit levende koeiencellen.

Modern Meadow belooft echt leer, zonder de negatieve impact op dier en milieu. In plaats van koeienhuiden tot leer te looien, groeit de start-up het materiaal zelf in een laboratorium. Het enige stukje koe dat eraan te pas komt, zijn een paar huidcellen.

Via een biofabricatie-techniek vermenigvuldigen de cellen zich tot een huid. Het proces is gebaseerd op dezelfde principes die gebruikt worden bij het maken van bier, kaas en brood. Bestaande cellen worden gevoed, waardoor ze zich op natuurlijke wijze ontwikkelen.

Om de huidcellen tot leer te laten groeien, is een verhoogde productie van collageen nodig. Dit heeft Modern Meadow in het proces weten te verwerken. Het resultaat is een huid zonder haar, vlees of vet. Dankzij deze eigenschappen zijn er nauwelijks chemicaliën nodig bij het verder verwerken van het materiaal tot kleding.

Prototype

In 2013 presenteerde de start-up de eerste prototypes van het leer. Ondertussen heeft het bedrijf de methode verder ontwikkeld, maar nog niet geperfectioneerd. “We werken hard aan oplossingen voor een aantal wereldwijde problemen, wat tijd kost”, stelt de start-up op zijn website.

Naast leer werkt Modern Meadow ook aan de productie van laboratoriumvlees. Investeerders tonen interesse in de biofabricatie-techniek. In 2014 haalde het bedrijf $ 10 mln op tijdens de meest recente investeringsronde. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Modern Meadow, WSJ, Refinery 29 | Foto: Carissa Rogers, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail