China's lucht schoner dankzij garen van rijststro

Rijstveld rijststro

08-05-2015 10:38 | Door: Laura Fransen

Een nieuw soort garen gaat de strijd aan met China’s luchtvervuiling. Het garen bestaat voor 30 procent uit rijststro, een reststroom die normaal gesproken wordt verbrand.

Het Nieuw-Zeelandse textielbedrijf The Formary presenteerde het nieuwe garen tijdens de World Expo 2015 in Milaan. Het innovatieve materiaal bestaat voor 30 procent uit rijststro, de gedroogde halmen van rijstplanten. De halmen zijn een restproduct van de rijstproductie en worden vaak verbrand als afval. De overige 70 procent van het garen bestaat uit wol.

“In China alleen wordt jaarlijks ruim 200 miljoen ton rijststro verbrand na de oogst, wat bijdraagt aan de problematische luchtvervuiling”, zegt Bernadette Casey, mede-oprichter van The Formary, in een persbericht. “Wij zagen een mogelijkheid om dit ongewilde restproduct te hergebruiken, CO2-uitstoot te reduceren en tegelijkertijd een duurzaam nieuw product te maken.

The Formary begint in de eerste instantie met de productie van Mibu, zoals het nieuwe garen heet, in Italië. Volgens het bedrijf hebben verschillende leveranciers uit Europa, de Verenigde Staten en Azië interesse. Mibu zou vooral geschikt zijn als stoffeermateriaal.

Mibu is niet het eerste innovatieve, duurzame garen van The Formary. In 2010 werkte het bedrijf samen met koffieretailer Starbucks voor de productie van WoJo. De stof bevat vezels van oude koffiezakken. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: The Formary | Foto: Olly301, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail