Hoe Braziliaanse inkoopkracht het regenwoud spaart

Vee

12-05-2015 11:06 | Door: Jerom van Gemert

Grote voedingsconcerns staan geen ontbossing meer toe in de productieketen. Leveranciers van vee in Brazilië kappen daarom ook daadwerkelijk minder regenwoud.

In 2009 besloten grote slachthuizen in Brazilië, onder druk van Greenpeace en de overheid, om alleen vee te kopen van fokkers die geen regenwoud kappen en zich registreren bij de Braziliaanse overheid.

Uit onderzoek van de University of Wisconsin-Madison blijkt dat ontbossing in de toeleveringsketen daardoor minder voorkomt. De slachthuizen kopen geen vee meer van fokkers die recent nog regenwoud hebben gekapt. Hierdoor registreren leveranciers zich massaal bij het milieu-register en vermindert ontbossing drastisch.

Ontbossing vindt nog steeds plaats in de veeteeltindustrie in Brazilië. Dat komt doordat koeien op verschillende boerderijen opgroeien. Ze worden doorverkocht. De slachthuizen controleren vaak alleen de fokkers waar ze direct koeien van kopen. De dieren kunnen geboren zijn op boerderijen die wel regenwoud kappen.

Oplossingen

Die problemen zijn relatief gemakkelijk op te lossen, stellen de onderzoekers. Behalve aangescherpte controles, zouden slachthuizen dezelfde eisen moeten stellen voor alle veefokkers in de keten. Niet alleen van de bedrijven waar zij direct van kopen. En er moet meer controle plaatsvinden bij de leveranciers.

Volgens de onderzoekers laten de resultaten zien dat grote bedrijven helpen met het beschermen van natuurgebieden door eisen te stellen aan de leveranciers. Veel grote bedrijven zoals McDonald’s, ADM en Cargill zetten stappen in de goede richting door geen ontbossing meer toe te staan in de productieketen van bepaalde producten.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Eurekalert, University of Wisconsin-Madison | Foto: U.S. Department of Agriculture via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail