India leidt de weg naar wereldwijde GOTS-certificering

GOTS biologisch kleding

15-05-2015 09:55 | Door: Laura Fransen

De productie van GOTS-gecertificeerde biologische kleding is in 2014 met 18 procent toegenomen. India leidt de opmars, met 338 nieuwe gecertificeerde productiefaciliteiten.

Het totaal aantal door de Global Organic Textile Standard (GOTS) gecertificeerde productiefaciliteiten steeg in 2014 met 18 procent van 3085 naar 3663. India zag de grootste stijging. Het aantal GOTS-faciliteiten nam daar toe met 338. Naast India zagen ook Bangladesh, Duitsland, Turkije en China het aantal gecertificeerde faciliteiten sterk toe. De vijf landen samen zijn verantwoordelijk voor 86 procent van de totale groei.

De toename in 2014 is de grootste stijging van het aantal gecertificeerde faciliteiten sinds 2009. Volgens GOTS toont de sterke groei aan dat de invloed van textiel afnemende bedrijven toeneemt. “De groei van het aantal certificeringen geeft aan dat GOTS de norm is geworden voor merken en retailers die hun biologische textiel-toeleveringsketen efficiënt willen managen”, zegt Claudia Kersten, directeur Marketing bij GOTS, in een persbericht.

Wereldwijd geaccepteerd

In totaal beschikken 64 landen over GOTS-gecertificeerde productiefaciliteiten. Volgens GOTS Managing Director Herbert Ladwig wordt de certificering wereldwijd geaccepteerd. GOTS-certificering garandeert een biologische standaard van de grondstoffen tot het eindproduct. Gecertificeerde kleding bestaat voor minimaal 95 procent uit biologische materialen. Daarnaast stelt het certificeringsorgaan hoge eisen aan de arbeidsomstandigheden, het gebruik van chemicaliën en de afvalverwerking. 

Eerder dit jaar bracht kledingconcern C&A een GOTS-gecertificeerde lijn babykleding op de markt. In 2020 moet de gehele C&A-collectie van duurzame herkomst zijn. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: GOTS | Foto: Clyde Robinson, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail