Sensor signaleert bedorven voedsel

Fruit in de supermarkt

18-05-2015 11:23 | Door: Jerom van Gemert

Een nieuwe sensor herkent bedorven voedsel. Door de sensor te plaatsen op voedselverpakkingen kan het de voedselkwaliteit in de gaten houden en verspilling tegengaan.   ​

Wanneer voedsel bederft komt ethanol vrij. De sensor, ontwikkeld door het VTT Technical Research Centre of Finland Ltd, meet de hoeveelheid ethanol in de verpakking. Vooral fruit produceert veel ethanol als het bederft.

De sensors zijn verwerkt in Radio-frequency identification (RIFD) tags. Deze tags zitten op voedselverpakkingen en zenden via radiogolven informatie uit over de versheid van het voedsel naar de groothandels, supermarkten of klanten. Consumenten kunnen in de supermarkt met een smartphone de versheid van het product inzien.

Voedselverspilling

In Europa gaat er jaarlijks meer dan 100 ton voedsel verloren door bederf. Veel voedsel gaat verloren in de toeleveringsketen in Europa. In de toeleveringsketen gaat 66 procent van het groente, en 72 procent van het fruit verloren.

Met de nieuwe sensor kunnen leveranciers hun producten beter in de gaten houden. Het VTT Technical Research Center is bezig met het commercialiseren van de sensor.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: VTT Research |  Foto: ricardo via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail