Ozon beschermt exotisch fruit tegen ziektes

Papaja's

18-05-2015 18:15 | Door: Jerom van Gemert

Tijdens transport en opslag krijgt veel fruit last van schimmels. Het gas ozon beschermt fruit tegen schimmels en kan dienen als alternatief voor fungiciden.  

Wetenschappers aan de University of Nottingham Malaysia Campus stelden pas geplukte papaja’s 96 uur bloot aan het gas ozon. De onderzoekers denken dat ozon de synthetische bestrijdingsmiddelen kan vervangen. Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor de gezondheid van mens en milieu.

Wanneer pas geoogste papaja’s worden blootgesteld aan het gas ozon, kreeg het fruit minder last van ziektes. Het blijkt dat het gas de groei van micro-organismen op fruit tegenhoudt. Ook hadden de papaja’s een hogere concentratie antioxidanten.

Meerdere projecten proberen fruit te beschermen tegen ziektes en bederf na het oogsten. Cubaanse onderzoekers hebben een eetbaar laagje ontwikkeld dat fruit beschermt na de oogst. Het Nederlandse bedrijf PerfoTec bedacht een techniek die rekening houd met het ademtempo van een vrucht, waardoor die langer goed blijft.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ScienceDaily | Foto: Japanexperterna.se via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail