Grootste supermarktketen Duitsland over op duurzame tonijn

Pole and Line visserij

20-05-2015 07:14 | Door: Laura Fransen

De grootste supermarktketen van Duitsland verkoopt binnenkort alleen nog duurzaam gevangen tonijn. Edeka treedt als eerste retailer in Duitsland toe tot de International Pole and Line Foundation.

Edeka’s overstap naar duurzaam gevangen tonijn is onderdeel van een langetermijnvisie. De supermarktketen werkt sinds 2009 samen met het World Wildlife Fund (WWF) aan het verduurzamen van het inkoopbeleid voor vis. Daar komt nu een lidmaatschap van de International Pole and Line Foundation (IPNLF) bij.

Als onderdeel ervan, introduceert Edeka een nieuw tonijnproduct met zowel het IPNLF- als het MSC-keurmerk. De twee keurmerken samen garanderen duurzaam gevangen vis, waarbij ook gelet is op overbevissing en het beheer van rederijen. De Edeka-tonijn is voorzien van een QR-code. Door deze te scannen met een smartphone krijgen consumenten direct toegang tot meer informatie over de rederij die de vis heeft gevangen, IPNLF en MSC.

Hengels

De IPNLF zet zich wereldwijd in voor het stimuleren van duurzame visserij. De organisatie promoot de zogenaamde Pole-and-Line methode, waarbij vissers hengels gebruiken in plaats van netten. Tot 20 vissers halen vanaf een boot met hengels de vissen een voor een binnen. Vergeleken met reguliere vismethoden vermindert dit de kans op bijvangst van bijvoorbeeld schildpadden, dolfijnen en haaien. Daarnaast ontvangen de vissers een eerlijke vergoeding.

Eerder sloten bedrijven als de Britse warenhuisketen Marks & Spencer en de Britse supermarktketen Sainsbury’s zich al aan bij IPNLF. Naast een financiële bijdrage aan IPNLF werken de leden mee aan wetenschappelijk- en marktonderzoek. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Edeka | Foto: Emma Forsberg, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail