Nederlandse waterzuivering Europa in met € 4,8 mln

Afvalwater

21-05-2015 07:31 | Door: Laura Fransen

Een zuiveringsmethode van het Nederlandse bedrijf Ecoloro helpt textielfabrikanten hun waterverbruik met tot 90 procent te verminderen. Een Europees project onderzoekt de opschalingsmogelijkheden.

Ecoloro’s innovatieve zuiveringsmethode maakt het mogelijk voor textielfabrikanten om 90 procent van hun water te hergebruiken. De methode is energiezuinig en is te integreren in bestaande productieprocessen. Een 3,5 jaar durend project met een budget van € 4,8 mln moet de werking van de nieuwe technologie op industriële schaal demonstreren. Een textielfabriek in België en een fabriek in Italië gaan de methode testen.

Ecoloro’s methode maakt gebruik van elektrocoagulatie om 93 tot 96 procent van pigmenten en kleurstoffen uit afvalwater te verwijderen. Door het vervuilde water onder stroom te zetten, binden de vervuilde deeltjes zich aan elkaar en drijven naar de oppervlakte. In combinatie met ultrafiltratie, waarbij het water onder druk door een membraan wordt geperst, verwijdert dit nagenoeg alle vervuiling. De methode biedt een alternatief voor bestaande energie-intensieve zuiveringsmethoden. 

Terugverdientijd

Ontwikkelaar Ecoloro leidt het project in samenwerking met het Nederlandse Institute for Sustainable Process Technology (ISPT). Andere deelnemers zijn onder andere de Belgische onderzoeksorganisatie VITO en de Nederlandse afvalwaterspecialist Morselt Borne. Een deel van het budget is afkomstig van de Europese Unie.

“Dit is een voorbeeld van een milieumaatregel met een grote impact die geen geld kost, maar geld oplevert”, zegt Eric van Sonsbeek, directeur van Ecoloro, in een persbericht. Volgens Van Sonsbeek is de installatie van de benodigde apparatuur binnen twee tot vier jaar terugverdiend.  

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: VITO | Foto: Quinn Dombrowski, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail