Stella McCartney: duurzame mode niet zo ingewikkeld

Stella McCartney

27-05-2015 12:00 | Door: Laura Fransen

Op vrijdag 29 mei vindt wereldwijd de première plaats van The True Cost. De documentaire brengt misstanden in de mode-industrie aan het licht. Britse modeontwerpster Stella McCartney legt uit dat het ook anders kan.

“Luxe mode is ontzettend schadelijk, mode in het algemeen ook. De sector moet moderniseren en verantwoordelijkheid nemen”, zegt Stella McCartney in een interview met Business of Fashion. Volgens de luxemode-ontwerpster is kledingontwerp ook op een duurzame manier mogelijk. Zo gebruikt McCartney naar eigen zeggen geen bont, leer of veren in haar ontwerpen. Bij het openen van nieuwe winkels onderzoekt de ontwerpster de mogelijkheden voor het gebruik van wind- en zonne-energie.

Het feit dat andere luxe ontwerpers zich nog weinig met duurzaamheid bezig lijken te houden, komt volgens McCartney deels door een gebrek aan informatie. “Ze zijn zich niet bewust van de impact”, zegt McCartney in een ander interview met CNN. “Sommigen willen wel, maar weten niet waar te beginnen.”

Vraag en aanbod

Toch is het volgens de ontwerpster niet zo ingewikkeld. De materialen zijn er, stelt ze. Ontwerpers hoeven ze alleen maar in te kopen. Hoe meer dat gebeurt, hoe meer de vraag naar duurzame materialen stijgt. Dat leidt uiteindelijk tot de beschikbaarheid van meer duurzame producten.

Onlangs bracht het moederbedrijf van Stella McCarney’s kledinglijn een Environmental Profit & Loss rapport uit. Het rapport drukt de duurzame aspecten van de bedrijfsvoering uit in euro’s, om de waarde van duurzaam ondernemen duidelijk te maken voor bedrijven.

Volgens het Britse bedrijf Positive Luxury kunnen luxe merken zoals McCartney een grote impact hebben op het verduurzamen van de sector. Met het Trust Mark-keurmerk helpt het bedrijf luxe merken hun toewijding aan duurzaamheid beter te communiceren. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: CNN, Business of Fashion | Foto: Adifansnet, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail