Hoe een nieuwe spinmethode de garenproductie verhoogt

Nu-Torque Hong Kong Polytech University

29-05-2015 07:16 | Door: Willemien Groot

Een nieuwe spinmethode voor garens verhoogt te productiviteit tegen lagere energiekosten. De technologie voorkomt lusvorming tijdens het productieproces.

De technologie, onder de naam Nu-Torque, is ontwikkeld aan de Hong Kong Polytechnic University. Garens bestaan uit verschillende losse, in elkaar gedraaide vezels. Hoe meer het garen is gedraaid, hoe sterker. Die draaiingen zorgen er ook voor dat het garen tijdens het spinnen lussen gaat vormen, net als een ouderwets telefoonsnoer. Het gladstrijken van de lussen vermindert de productiviteit en verhoogt de productiekosten.

Kleding met het Nu-Torque proces

Voor de nieuwe productiemethode is de structuur van enkele vezels iets veranderd door een bestaande spinmachine aan te passen. Ook hebben de onderzoekers een aantal nieuwe spinners gebouwd voor fijne en ruwe garens van verschillende grondstoffen als katoen en wol. In het nieuwe spinproces nam het percentage lussen af met 20 tot 40 procent, zonder dat de kwaliteit van het garen achteruit ging.

Lager stroomverbruik

De nieuwe technologie vermindert het stroomverbruik van de spinnerijen aanzienlijk. Als de helft van de spinmachines in China de nieuwe technologie toepast, levert dat een besparing op van 2,5 miljard kilowattuur per jaar. Die besparingen kunnen verder oplopen, omdat de nieuwe garens geen aparte nabewerking nodig hebben. Het productieproces is verder milieuvriendelijk, zonder water, stoom of chemicaliën.

Bestaande spinmachines zijn eenvoudig aan te passen. Nu-Torque is inmiddels in gebruik bij 19 bedrijven. De Chinese overheid wil de spinmethode landelijke uitrollen om de efficiëntie van de textielindustrie te verbeteren. China is de grootste producent van garen ter wereld. In het land staan meer dan 120 miljoen spinmachines, de helft van de wereldvoorraad. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Hong Kong Polytechnic University | Foto's: Hong Kong Polytechnic University

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail