Supermarktketen Tesco breidt voedseldonaties uit

Tesco Extra winkel

05-06-2015 07:22 | Door: Willemien Groot

Tesco, de grootste supermarktketen van Groot-Brittannië, doneert voortaan iedere dag onverkochte voedingsmiddelen aan liefdadigheidsinstellingen.

De supermartketen gaf voedingsmiddelen uit de opslagloodsen die de houdbaarheidsdatum naderden al weg aan goede doelen. In dit programma doen voortaan ook tien winkels in Groot-Brittannië mee. De winkelmanagers werken voor een eerlijke verdeling nauw samen met de landelijke liefdadigheidsorganisatie FareShare. Via een app, ontwikkeld door het Ierse Food Cloud, kunnen ze doorgeven welke voedselproducten aan het einde van de dag overblijven.

Tesco wil verspilling voorkomen van klant-en-klaarproducten als belegde broodjes en salades en van groenten, fruit en brood. Die restanten belandden tot voor kort bij verwerkingsbedrijven voor diervoeding. De supermarktketen zei bij de aankondiging van het programma dat in 2014 ruim 55.000 ton voedsel is weggegooid. Zo'n 30.000 ton was nog geschikt voor consumptie.

Uitbreiding

In Ierland werken zo'n honderd Tesco-filialen naar tevredenheid volgens hetzelfde systeem. Tesco begint in Groot-Brittannië in eerste instantie met tien winkels. Tesco verwacht het programma op termijn uit te rollen in alle landen waar het concern actief is.

Vorige maand kondigde de Franse regering een verbod af voor supermarkten om etenswaren weg te gooien of te vernietigen. Winkels riskeren een boete die kan oplopen tot € 75.000. Ook in Groot-Brittannië speelt een discussie over soortgelijke maatregelen.

Bekijk een filmpje over de Food Cloud app:

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: BBC, Daily Mail, The Guardian | Foto: Mikey, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail