Start-up duurzame kleren van spinnenzijde krijgt $ 40 mln

Spinnenweb

05-06-2015 09:30 | Door: Jerom van Gemert

De start-up Bolt Threads heeft $ 40 mln aan investeringen opgehaald om op grote schaal kleren van spinnenzijde te produceren. De zijde wordt duurzaam geproduceerd met gist.

Het Amerikaanse Bolt Threads maakt zijde met genetisch gemodificeerde gist. De gist maakt eiwitten die voorkomen in spinnenzijde. Tijdens fermentatie zet het gist suikers om in deze eiwitten. Zo ontstaat er vloeibare zijde. Dit wordt uiteindelijk omgezet in garen met het proces natspinnen. Daarna is het geschikt voor het maken van kleding.

Deze productiemethode is een duurzaam alternatief voor kleding van polyesters op basis van aardolie. Nu gebruikt de start-up nog mais als suikerbron voor het fermentatieproces, maar in de toekomst stapt het over naar een suikerbron die geen voedselgewas is.  

De kleding is licht, zacht, waterresistent, rekbaar en sterk. Ook gaat de stof erg lang mee volgens de makers. Door de gist verder genetisch aan te passen, kunnen eigenschappen zoals rekbaarheid, zachtheid en sterkte nog verbeterd worden. De start-up brengt in 2016 zijn producten op de markt.

Wetenschappers aan de het Massachusetts Institute of Technology hebben eerder al een methode ontwikkeld om bacteriën spinnenzijde te laten maken. Deze zijde zou minstens net zou sterk zijn als natuurlijk spinrag.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Bolt Threads, Techcrunch | Foto: Wendy via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail