Duurzame kleding uit innovatieve 3D-printer

Kleding

08-06-2015 14:08 | Door: Laura Fransen

Een Amerikaanse start-up ontwikkelt een 3D-printer voor naadloze, duurzame kleding. De productiemethode bespaart materiaal en vermindert afval en CO2-uitstoot.

Volgens de Amerikaanse start-up Electroloom is het ’s werelds eerste desktop 3D-printer voor kleding. Het apparaat stelt gebruikers in staat om in drie simpele stappen een naadloos kledingstuk te printen. Met behulp van 3D-ontwerpsoftware (CAD) ontwerpt de gebruiker een fysieke mal van bijvoorbeeld aluminium. De mal wordt vervolgens in de 3D-printer geplaatst, waarna de printer het kledingstuk binnen acht tot veertien uur maakt.

Het resultaat is een naadloos kledingstuk, met minimaal materiaalverbruik. Door de stof direct op de mal te printen, blijven er geen onnodige textielresten over. Ook de CO2-voetafdruk van kleding kan omlaag. “We kunnen de CO2-uitstoot van transport en andere onderdelen van het productieproces verminderen, omdat alles in één enkele stap plaatsvindt met de Electroloom”, zegt Joseph White, computerengineer bij Electroloom, tegen modewebsite Ecouterre.

Testen

Na anderhalf jaar is de start-up klaar om het eerste prototype te testen. Deelnemers aan de succesvolle Kickstarter-crowdfundingscampagne ontvangen naar verwachting in maart 2016 hun de eerste Electrolooms. De eerste versie van de printer maakt gebruik van een mengsel van polyester en katoen, dat nog niet wasmachinebestendig is. Electroloom streeft ernaar de chemicaliën in het mengsel zoveel mogelijk te vervangen door water.

Bekijk een filmpje van Kickstarter over Electroloom op YouTube:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Electroloom, Ecouterre | Foto: Sarah Tzinieris, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail