Albert Heijn stapt over op duurzame kweekzalm

Duurzame zalm bij Albert Heijn

09-06-2015 18:41 | Door: Willemien Groot

Albert Heijn stapt over op ASC-gecertificeerde kweekzalm. De supermarktketen legt de duurzaam gekweekte vis deze maand in de schappen.

Het ASC-keurmerk voor zalm geldt voor zovel de versproducten als de diepvriesproducten van het eigen merk. Zalm neemt bij de supermarktketen 45 procent van de totale verkoop van verse vis voor zijn rekening. 

Het keurmerk van het Aquaculture Stewardship Council geeft volgens Albert Heijn de garantie dat de zalmkwekerijen opereren met aandacht voor de natuur en dat de abeidsomstandigheden goed zijn. De zalm met het ASC-keurmerk is het resultaat van een vijfjarige samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WNF). De ASC is een onafhankelijke non-profit organisatie die een certificeringsprogramma voor verantwoorde viskweek beheert en verder ontwikkelt. 

Alternatief

Volgens het Wereld Natuur Fonds is duurzaam gekweekte vis een alternatief om overbevissing te voorkomen. "Viskweek heeft een relatief lage druk op natuur en milieu, mits het verantwoord gebeurt", zegt Elies Arps van het WNF in een persericht. Zalmkweek is de snelst groeiende sector in de wereldwijde voedselproductie. Een keurmerk stelt extra eisen aan de kweek. Volgens het WNF is het goed dat Albert Heijn, als een van de grootste visverkopers van Nederland, deze stap heeft gezet.

Albert Heijn werkt met leveranciers en certificeringsinstanties voor alle producten van het huismerk aan de verduurzaming van het assortiment. Zo is ook het assortiment biologische producten met een eigen huismerk uitgebreid. De supermarktketen experimenteert ook met de verkoop van losse groenten en buitenbeentjes, vreemd uitziende producten om verspilling tegen te gaan.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Albert Heijn | Foto: Melissa Doroquez, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail