Webwinkel Otto roept op tot alliantie voor duurzaam textiel

Kledingwinkel in Instanbul

12-06-2015 18:17 | Door: Willemien Groot

De Duitse online retailer Otto heeft opgeroepen tot een wereldwijde alliantie voor een duurzame textielketen. Het concern wil daarin een actieve rol spelen.

Otto sloot zich eerder deze maand aan bij het Partnership for Sustainable Textiles, een initiatief van de Duitse overheid. In de organisatie werken de textielindustrie, retail, NGO’s en politieke partijen samen voor verduurzaming van de textielketen. Een van de doelstellingen is de ontwikkeling van een nieuw label voor duurzaam geproduceerde kleding. 

In het Duitse plan van aanpak gelden onder meer de richtlijnen van de internationale certificeringsorganisatie GOTS (de Global Organic Textile Standard) als uitgangspunt. Otto schrijft dat het concern betrokken was bij de oprichting, en dat het lidmaatschap een logische vervolgstap is.

Eerste stap

De online winkel ziet die stap als een begin. De textielsector is zowel wereldwijd als in Europees verband in beweging. Om de uiteenlopende initiatieven effectiever te maken, is een wereldwijde coördinatie nodig, schrijft het concern.

Het Partnership for Sustainable Textiles is onder meer een reactie op de ramp in een kledingfabriek bij Dhaka in Bangladesh. Meer dan 1.100 fabrieksarbeiders kwamen om toen het gebouw instortte. Meer dan 2.500 mensen raakten gewond.

Otto brengt onder meer eigen duurzame kleding en meubels op de markt. Eind vorig jaar kreeg Otto als enige webwinkel in Nederland een C-label voor duurzaamheid van de vergelijkingssite Rank a Brand. De overige bedrijven deden het veel minder goed. De Duitse retailer is volgens Rank a Brand als enige in de online retailsector 'goed op weg' naar een duurzame bedrijfsvoering. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Otto, Partnership for Sustainable Textiles, BBC | Foto: Vincent AF, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail