AH stelt ultimatum voor duurzame Hollandse garnaal

Garnalenkotters

15-06-2015 18:31 | Door: Laura Fransen

Albert Heijn overweegt een boycot van Hollandse garnalen zonder duurzaamheidskeurmerk. De garnalen zouden begin 2016 uit het assortiment verdwijnen.

Kotters op de Noordzee hebben een half jaar om te verduurzamen. Geen enkele garnalenkotter op de Noordzee is nog MSC-gecertificeerd. Als de kotters niet voldoende verduurzamen, overweegt Albert Heijn de Hollandse garnalen uit de schappen te halen, schrijft het AD. De verkoop van de niet-gecertificeerde garnalen gaat in tegen de duurzame doelstellingen van de supermarktketen. Eind 2015 moet alle vis van het AH-huismerk een duurzaamheidskeurmerk hebben. 

Volgens de Nederlandse Vissersbond kan het ultimatum grote gevolgen hebben. “Als marktleider Albert Heijn onze garnalen boycot, zullen andere supermarkten dat ook gaan doen”, zegt voorzitter Johan Nooitgedacht tegen het AD.

Duurzame innovaties

Hoewel nog geen enkele kotter gecertificeerd is, wordt er wel gewerkt aan duurzame innovaties. Met een zogenaamde Seewing neemt bodemschade af en bespaart een schip tot 30 procent brandstof. Bijvangst kan voorkomen worden met behulp van spoelmachines of een systeem van stroomdraden.

Als onderdeel van dezelfde duurzaamheidsdoelstelling voegt Albert Heijn deze maand ASC-gecertificeerde kweekzalm toe aan het assortiment.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: AD | Foto: Alkibiades, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail