Hoe vier textielbedrijven de circulaire economie toepassen

Garen

24-06-2015 09:21 | Door: Laura Fransen

Vier Amerikaanse bedrijven uit de textielsector passen succesvol een circulair model toe in hun bedrijfsvoering. De bedrijven recyclen en hergebruiken elkaars grondstoffen en reststromen in een gesloten kringloop.

De vier bedrijven werken sinds 2011 samen aan het creëren van een gesloten kringloop. Tijdens de productieprocessen van textielfabrikant Victor en textielontwerpbedrijf Designtex komen reststromen vrij. Die worden ingezameld en gesorteerd in de productiefaciliteit van meubelfabrikant Steelcase in Alabama.

Steelcase levert het materiaal aan de recyclingfaciliteit van Repreve-fabrikant Unifi in North Carolina, waar Unifi het vermaakt tot Repreve-garen. Unifi levert het garen op zijn beurt aan textielfabrikant Victor, die er stoffen mee weeft voor Steelcase en Designtex.

Uniek iniatief

Volgens de bedrijven vormt de benodigde logistieke operatie vaak een obstakel voor de industrie om grondstoffen te hergebruiken. De succesvolle samenwerking laat zien dat een circulair model goed mogelijk is. “Dit unieke initiatief gaat verder dan een innovatief recyclingprogramma voor de industrie”, zegt CEO Alain Duval, van Victor. "Het laat zien hoe samenwerking op verschillende momenten in de keten kan bijdragen aan betere bedrijfsmodellen voor de toekomst.”

Als volgende stap onderzoeken de bedrijven de mogelijkheid om de inzameling van reststromen verder uit te breiden en zo meer grondstoffen te leveren voor hergebruik. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Textile World | Foto: Liz West, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail