Chemieconcern Dupont maakt leer ook zonder koeien biobased

Chemie

24-06-2015 10:21 | Door: Laura Fransen

Leerfabrikant Flokser brengt een nieuwe soort synthetisch leer op de markt. Dankzij een samenwerking met chemiebedrijven DuPont en BioAmber bestaat het materiaal voor 70 procent uit hernieuwbare stoffen.

Het nieuwe synthetische leer bevat biobased barnsteenzuur en biobased 1,3 propaandiol (PDO). Het barnsteenzuur is afkomstig van chemieconcern BioAmber en is geproduceerd uit suikermais. Dit vermindert de milieu-impact ten opzichte van de productie uit aardolie. Chemiegigant DuPont produceert de PDO uit glucose, volgens een proces dat minder energie verbruikt dan reguliere PDO-productie.

Mede dankzij de biobased materialen bestaat het leer voor 70 procent uit hernieuwbare stoffen. Volgens leerfabrikant Flokser is het leer bovendien beter bestand tegen beschadiging en voelt het zachter aan dan huidige synthetische opties. 

Marktintroductie stimuleren

DuPont ziet grote kansen in de samenwerking met Flokser. “We zijn blij met deze productlancering”, zegt Steve Hurff, vicepresident Marketing en Verkoop bij DuPont, in een persbericht. “We geloven dat de samenwerking met Flokser, een koploper binnen de textielsector, de marktintroductie van de biobased bouwstoffen zal stimuleren.”

Flokser is niet het enige bedrijf dat BioAmbers barnsteenzuur inzet bij het verduurzamen van zijn productie. Eerder werkte BioAmber al samen met polymeerproducent Bayer MaterialScience voor de productie van Impranil eco. Ook dat materiaal is toepasbaar bij het maken van synthetisch leer. Impranil eco bestaat voor 65 procent uit hernieuwbare stoffen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: BioAmber | Foto: Nick Bramhall, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail