Sneller en zuiniger was drogen met ultrasone trillingen

Duurzame wasdroger

29-06-2015 07:41 | Door: Laura Fransen

Het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory ontwikkelt een energiezuinige wasdroger. Door warmte te vervangen met ultrasone trillingen verbruikt de droger tot tien keer minder energie dan reguliere machines. 

De innovatieve droogtechniek maakt gebruik van ultrasone trillingen om vocht aan de kleding te onttrekken. De trillingen zetten het water in de kleding om in minuscule druppels, die worden opgevangen en afgevoerd. Volgens bedenker Ayyoub Momen, onderzoeker aan het Oak Ridge National Laboratory, verbruikt de techniek vijf tot tien keer minder energie dan een reguliere wasdroger.

Het idee voor de innovatieve wasdroger is gebaseerd op ultrasone luchtbevochtigers. Momen ontdekte dat die apparaten met minimaal energieverbruik in staat zijn water om te zetten in koude waterdamp. Hij plaatste een nat stuk stof op de trilplaatjes van de bevochtiger. Binnen veertien seconden was de stof droog.

General Electric

Het huidige prototype van de droger is alleen geschikt voor kleine stukken stof. Naar verwachting kan de techniek de droogtijd voor een volle trommel reduceren tot 15 á 20 minuten. Volgens Momen zou grootschalige toepassing het energieverbruik in de Verenigde Staten met 1 procent kunnen verminderen.

De makers hopen in augustus 2016 een functionerend prototype op ware grootte te presenteren. Technologie- en elektronicagigant General Electric heeft zich gemeld als projectpartner en draagt naast kennis 20 procent van de benodigde financiering bij voor de verdere ontwikkeling. 

Eerder ontwierp een internationaal team al een miniwasmachine die kleding schoon vibreert met ultrasone geluidstrillingen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Oak Ridge National Laboratory, WBIR | Foto: Tracy O, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail