Besparing supermarkten overtreft duurzame doelstellingen

Supermarktkoeling duurzaam

03-07-2015 10:17 | Door: Laura Fransen

In 2014 drong de Nederlandse supermarktbranche het energieverbruik terug met 2,9 procent ten opzicht van het jaar ervoor. Daarmee overtreft de branche de eigen jaarlijkse duurzaamheidsdoelstellingen.

Volgens de duurzaamheidsdoelstellingen van supermarktbranchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), moet de branche het energieverbruik jaarlijks met 2 procent verminderen.

Dit moet voor 2020 resulteren in een energiebesparing van 20 procent, ten opzichte van 2010. Tot nu toe heeft de branche de duurzame doelstelling ieder jaar gehaald. In 2014 lag de energiebesparing met 2,9 procent hoger dan afgesproken.

Duurzaam koelen en verlichten

Met name maatregelen bij het koelen en vriezen, de verlichting en de verwarming dringen het energieverbruik terug. Volgens het CBL zijn onder andere led-verlichting en temperatuur-regulerende sluizen bij de ingang effectief.

Het aandeel duurzaam ingekochte elektriciteit lag in 2014 met bijna 900.000 miljoen kilowattuur op 57 procent van de totale energiebehoefte van de supermarkten. Daarmee loopt de branche ruim vooruit op de doelstelling om in 2020 gebruik te maken van minstens 20 procent duurzame energie.  

Groen vleugelprofiel en koelkastbatterij

Ook in het buitenland werken supermarkten en retailers op innovatieve wijze aan het terugdringen van hun energieverbruik. Zo verlaagt de Britse warenhuisketen de elektriciteitsrekening met behulp van een radiator-additief.

Eveneens in Engeland test supermarktketen Sainsbury’s koelingen met een vleugelprofiel, die de koude lucht beter binnenhouden. In Amerika levert de start-up Axiom Exergy een koelkastbatterij die voedingsmiddelen zonder stroom tot twaalf uur lang gekoeld houdt. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: CBL | Foto: Colink., via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail