Kortere keten: direct in de supermarkt aardbeien plukken

Aardbeien

06-07-2015 12:16 | Door: Laura Fransen

Klanten van Marks & Spencer kunnen in de toekomst zelf aardbeien plukken in de winkel. Het fruit groeit op kokosvezels en hydrokorrels en haalt het benodigde licht uit rood en blauw LED-licht.

De Britse retailketen Marks & Spencer (M&S) heeft een prototype van een eigen aardbeienkwekerij gepresenteerd in een vestiging in Londen.

In plaats van op reguliere grond groeien de planten op afval uit de kokosindustrie en hydrokorrels. Deze gebakken kleikorrels geven langzaam water af aan de aardbeiplanten. Rood en blauw LED-licht voorziet de groeiende aardbeien van voldoende licht.

Supermarkt van de toekomst

Het initiatief moet klanten dichterbij hun voedsel brengen. Dat idee komt overeen met de toekomstvisie die MIT-hoogleraard Carlo Ratti eerder dit jaar presenteerde tijdens de World Expo in Milaan. Volgens Ratti plaatst de supermarkt van de toekomst mensen middenin een duurzame voedselketen.

Het laten groeien van aardbeien direct in de winkel verkleint de toeleveringsketen significant. De supermarkt neemt naast de rol van verkoper ook die van teler en leverancier op zich. Volgens een woordvoerder van de Britse aardbeienbranche kan de zoektocht naar het meest geschikte aardbeienras en de daadwerkelijke introductie van duurzame winkelkwekerijen nog zo’n tien jaar duren. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Daily Mail | Foto: USDA, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail