Plastic klapkrat moet bananendoos vervangen

Bananen

08-07-2015 10:13 | Door: Chris Thijssen

Nederlandse fruitimporteurs starten in 2018 met een proef met de vervanging van kartonnen dozen door invouwbare plastic kratten. Die kunnen meermaals worden gebruikt en verminderen zo het gebruik van grondstoffen.

Met deze bananenkratten is volgens het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) veel winst te behalen. Wat betreft volume staan bananen op nummer twee van de totale import van fruit en op nummer drie wat betreft de consumptie in Nederland. Door een deel van de gewone bananendozen te vervangen, realiseert de sector volgens het KIDV ‘een trendbreuk in de manier van verpakken van bananen en worden er minder grondstoffen verbruikt’.

Meermaals gebruik

In 2018 zou 10 procent van de ruim 5 miljoen dozen die jaarlijks worden geïmporteerd, kunnen worden vervangen door kratten. Deze kunnen worden ingeklapt en teruggevaren naar plantages in Zuid- en Midden-Amerika. Daar kunnen de kratten opnieuw worden gevuld.

De invoering van deze bananenkratten is slechts één van de maatregelen om de verpakkingsbranche te verduurzamen. Het KIDV schrijft in een brief aan staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu de hoogst haalbare doelen voor de verpakkingsbranche. Het betreft de branchegroepen Groenten en Fruit, Levensmiddelen, Thuiswinkel en het deelplan ‘r-PET 2018-2022’ van de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen.

Het instituut hoop verder winst te boeken met het efficiënter transport van dunne opgeklapte kratjes binnen Europa. Daarnaast worden plastic folieverpakkingen lichter en is het de bedoeling dat er minder plastic fruitschaaltjes en -doosjes worden aangeboden in supermarkten. Ook zullen er meer duurzaam beheerde en gecertificeerde grondstoffen, zoals FSC, worden ingezet.

Onderzoek

Om de proef met de kratten succesvol te laten verlopen, start de branche een onderzoeksproject naar de haalbaarheid van deze toepassing. “De centrale vraag is of dit technisch mogelijk is en leidt tot vermindering van milieudruk”, schrijft het KIDV. “Ook andere randvoorwaarden zijn van belang, zoals kwaliteit, goede afrijping, hygiëne en kosten.”

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, via Volkskrant | Foto: Steve Hopson, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail