Label waarschuwt voor bedorven vis

Vis in blik

15-07-2015 07:58 | Door: Willemien Groot

De Spaanse University of Burgos heeft een polymeer ontwikkeld die de versheid van verpakte vis weergeeft. Het etiket is een betrouwbaar controlesysteem voor vishandelaren en de consument.

De technologie is ontwikkeld door de Polymer Research Group van de Spaanse University of Burgos. De polymeer reageert met biogene amines, verbindingen die ontstaan bij bederf en fermentatie. De hoeveelheid amines is volgens de onderzoekers een goede indicator. De kleurverandering van het label maakt daardoor bederf voor iedereen goed herkenbaar. Vooral in de categorieën vis en kaas kan bedorven waar leiden tot heftige vergiftigingsverschijnselen.

De Spaanse technologie is anders dan die van bestaande slimme waarschuwingslabels. Etiketten uit het onderzoeksprogramma IQ-Freshlabel van de Europese Unie veranderen van kleur als een product op de verkeerde temperatuur is bewaard, of reageren op de aanwezigheid van zuurstof.

Volgens het Spaanse onderzoeksteam is de polymeer toe te passen in de etiketten die fabrikanten gebruiken voor hun visproducten. De polymeer is bovendien effectief in de voedingsmiddelenindustrie zelf. Verwerkt in bedrijfskleding waarschuwt het materiaal als de omgeving vervuild is. Daardoor is al in een heel vroeg stadium besmetting van voedingsproducten te voorkomen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: TheFishSite | Foto: Lisa Cyr, via Flick Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail