Nieuwe Bluesign-tool is stap verder naar duurzaam textiel

23-07-2015 12:06 | Door: Chris Thijssen

BlueXpert, een nieuwe tool van Bluesign Technologies, vermindert het verbruik van water, energie en chemicaliën in textielfabrieken. Hiermee speelt het bedrijf in op een groeiende vraag naar een duurzame textielproductie. 

Het Zwitserse Bluesign Technologies analyseert de milieu-impact van textielproductie. Het bedrijft draagt maatregelen aan die de productieketen moeten verduurzamen.

De nieuwe tool BlueXpert koppelt fabrikanten aan de partners van het Bluesign Chemical System. Dit is een database met leveranciers van ‘veilige’ chemicaliën. Voor een plek in de database moeten de leveranciers voldoen aan een aantal criteria. Onder meer DyStarArchroma en Huntsman Textile Effects zijn in het systeem opgenomen. Er wordt onder andere gekeken naar de gevolgen van chemicaliën voor het milieu met betrekking tot de hele procesketen. 

Door een betere samenwerking kunnen fabrikanten hun water- en energieverbruik van de textielverwerking volgens Bluesign met respectievelijk 50 en 30 procent terugdringen. Het gebruik van chemicaliën wordt met 15 procent verminderd.

Duurzamer product

De nieuwe grondstoffen-tool is een nieuwe stap naar de productie van een significant duurzamer product, zegt Bluesign-CEO Peter Waeber in een persbericht. Hiermee speelt het bedrijf volgens hem in op een groeiende vraag naar beter grondstofgebruik door geoptimaliseerd procesmanagement in de textielproductie.

“Dit biedt de textielverwerkingsindustrie de kans zijn processen te optimaliseren. Niet alleen op het gebied van schadelijke stoffen, maar ook op het gebied van grondstoffengebruik", zegt Waeber. 

“Deze integrale stap is een mijlpaal in de geschiedenis van textielverwerking en zal de duurzaamheidsinspanningen van de textielindustrie ondersteunen. Samen kunnen we het grondstofverbruik radicaal terugdringen.”

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Bluesign | Foto: Amos Bühler, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail