Kledingmerken pakken schadelijke chemicaliën in keten aan

Chemicaliën

29-07-2015 07:19 | Door: Chris Thijssen

De Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC) Group heeft een handleiding voor chemicaliënmanagement in de kledingindustrie gelanceerd. Hiermee kunnen verschillende schakels in de productieketen hun chemicaliëngebruik beter beheren.

De ZDHC Group is een collectief van wereldwijde kledingmerken en -retailers, die als doel hebben tegen 2020 gevaarlijke chemicaliën uit de kledingindustrie te bannen. Onder meer G-Star, H&M en Levi Strauss zijn aangesloten. De lancering van de handleiding voor een zogeheten Chemical Management System (CMS) is een nieuwe stap in die richting.

Stappenplan

De handleiding, beschikbaar in het Engels en Chinees, biedt fabrieken, merken, retailers en leveranciers richtlijnen voor het ontwikkelen van een intern CMS. In een speciaal raamwerk komen stap voor stap verschillende fasen aan bod. Zo is er aandacht voor planning en prioritering. Ook monitoring en managementbeoordeling zijn onderdelen.

Volgens ZDHC-programmamanager Cheryl Kreindler is een goed CMS belangrijk voor de productieketen van de kledingindustrie. “Niet alleen voor de veiligheid van werknemers, maar ook om de milieueffecten op de gemeenschap en het milieu te verminderen”, zegt ze tegen de website Fibre2Fashion. “Het CMS is een hoeksteen voor een continue verbetering als het gaat om terugdringen van het chemicaliëngebruik.”

Andere raamwerken

De Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) is een vergelijkbaar raamwerk. Volgens Kreindler is de afstemming met andere kledingraamwerken en -normen noodzakelijk om chemicaliën uiteindelijk te kunnen bannen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Fibre2Fashion | Foto: Horia Varlan, via Flickr Creative Commons   (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail