Nieuwe duurzame techniek is ‘Tesla van de wolbehandelingen’

Wol

30-07-2015 07:19 | Door: Chris Thijssen

Südwolle Group, een Duitse wolspinnerij, heeft een duurzaam alternatief voor chemische wolbehandelingen ontwikkeld. In plaats van water en chemicaliën gebruikt de behandeling elektriciteit en lucht.

De Naturetexx Plasmabehandeling is een chloorvrije behandeling, die wordt toegepast om wolvezels te beschermen voor machinewas. Volgens de ontwikkelaar, Südwolle Group, verliezen de vezels hierbij geen kracht. Daarnaast zouden de vezels minder pluizen dan conventioneel behandelde vezels.

Voor de Naturetexx-behandeling zijn geen chemicaliën of water nodig. In plaats daarvan worden elektriciteit en lucht gebruikt. Dat bespaart volgens Südwolle Group water en zorgt voor minder vervuiling. Het bedrijf spreekt zelf van de ‘Tesla van de wolbehandelingen’.

Elektriciteit en lucht

Tijdens het behandelingsproces wordt elektrische spanning gecontroleerd afgegeven aan een niet-geleidend gas in de lucht. Hierdoor ontstaat plasma. Het gas in dit plasma kan een chemische reactie aangaan.

Wanneer de wol het plasmaveld passeert, reageert het vezeloppervlak met het geactiveerde gas. Hierdoor verandert de structuur van de wolvezel. Die verandering zorgt ervoor dat de wol sterk genoeg is om te worden gewassen.   

Normen

Volgens Südwolle Group is de nieuwe techniek een grote milieustap voorwaarts en zet deze een nieuwe standaard voor duurzame wolverwerking. De behandeling voldoet aan de Gots- en IVN-normen. Momenteel wordt Naturetexx Plasma ook getoetst aan de Bluesign-standaard. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The OutDoor | Foto: Distelfliege, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail