Consumenten duurzamer ondanks recessie

Consumenten duurzamer ondanks recessie

05-12-2012 11:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ondanks de recessie blijft de Nederlandse consument duurzaam. Het aantal consumenten dat aangeeft bewust met duurzaamheid bezig te zijn is zelfs hoger dan de afgelopen drie jaar.

Dat blijkt uit het meest recente Duurzaamheidskompas, een onderzoek naar duurzaam consumentengedrag van communicatieadviesbureau Schuttelaar & Partners en marktonderzoeksbureau MarketResponse. Van de zeshonderd onderzochte Nederlanders koopt bijna 40 procent eerder duurzame merken dan niet duurzame. Een even grote groep zegt bereid te zijn iets meer uit te geven voor duurzaamheid.

Duurzame markt kan tegen een stootje

Het aantal consumenten dat aangeeft bewust met duurzaamheid bezig te zijn is, ondanks de economische crisis, de afgelopen twee jaar met 10 procent gegroeid tot bijna 40 procent. Dit geeft aan dat de markt voor duurzame producten wel tegen een stootje kan. Duurzame producten vormen een structureel onderdeel van de Nederlandse consumptiekeuzes.

Deze uitkomst wordt bevestigd door de jaarlijkse Monitor Duurzaam Voedsel van het onderzoeksinstituut LEI van Wageningen UR en het Ministerie van Economische Zaken, waarin de omzet van duurzame producten al drie jaar een stijgende lijn laat zien.

Overheid hoofdverantwoordelijke

Uit het Duurzaamheidskompas blijkt tevens dat een groot deel van de consumenten verlangt naar meer inzet van de overheid op het gebied van duurzaamheid. Sterker nog, de overheid wordt door een meerderheid van de ondervraagden beschouwd als hoofdverantwoordelijke voor duurzame ontwikkeling.

Het bedrijfsleven wordt door slechts 15 procent van de consumenten als hoofdverantwoordelijke gezien, maar mag van de ondervraagden wel degelijk meer aandacht geven aan duurzaamheid. Het bedrijfsleven wordt vanwege een groeiend aanbod aan duurzame producten wel als een belangrijke factor ervaren wat betreft de verduurzaming van de maatschappij.

Duurzame reclame wordt gewaardeerd

Een reden voor de toenemende duurzaamheid van de consumenten is het groeiende aanbod van duurzame producten in de supermarkt. Bijna 60 procent van de ondervraagde consumenten heeft opgemerkt dat het aanbod van duurzaam voedsel in de supermarkt de afgelopen jaren is toegenomen.

Ruim tweederde van de consumenten vindt het de normale gang van zaken dat supermarkten hun assortiment verbreden met duurzame varianten. Bijna zeven op de tien consumenten waarderen het dan ook als bedrijven, zoals bijvoorbeeld supermarkten, met reclameacties aandacht geven aan duurzaamheid.

Bron: Duurzaamheidskompas

Foto: Albert Heijn

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail