Hoe Berlijnse ontwerpers van microalgen textielverf maken

Algaemy

04-08-2015 07:27 | Door: Chris Thijssen

Ontwerpers van het Berlijnse Blond & Bieber hebben een techniek ontwikkeld waarmee ze textiel bedrukken met verf gemaakt van algen. Dit doen ze met een zelfgebouwde stoffenprinter.

De techniek, die van de ontwerpers de naam Algaemy heeft gekregen, maakt het mogelijk stoffen te printen met zelfgekweekt, levend materiaal. In samenwerking met het Duitse Fraunhofer Institute for Mikroalge, ontwikkelde Blond & Bieber een algen-kleurenpalet dat varieert van rood- tot blauwtinten.

Voor het omzetten van de algen in pigmenten, gebruiken de ontwerpers een zelfontwikkelde printer. De eerste stap in het proces is het kweken van algen in glazen flessen. Vervolgens worden de microalgen gevoed. Microalgen hebben water, zonlicht en CO2 nodig om te overleven.

Wanneer de algen zijn volgroeid, worden ze gefilterd en gedistilleerd. Daarna worden ze gemengd met een printpasta. Hierna worden de algen op de stof gerold. Elke algensoort heeft zijn eigen kleur. Zo geeft de Haematococcus pluvialis een rode kleur, terwijl Spirulina-algen groen afgeven.

Visueel effect

Naast de milieuvriendelijke voordelen, heeft de techniek volgens de ontwerpers ook een speciaal visueel effect. Door de biodynamische grondstoffen zijn de geprinte stoffen niet lichtecht. Dat lijkt nadelig, maar de ontwerpers zien deze eigenschap als een voordeel.

Terwijl veel natuurlijke verfstoffen na een tijd vervagen door zonlicht, gebeurt dat bij Algaemy niet. In plaats van de vervagen, worden ze juist feller. Zo kunnen de kleuren van groen in intens blauw veranderen, of van roze in felrood.

Algaemy

Schoenen met algenprint

Volgens de ontwerpers kan deze techniek dienen als voorbeeld voor duurzame toepassingen in de textielindustrie. In samenwerking met het Duitse schoenenmerk Trippen, produceerde Blond & Bieber al prototypes van schoenen met microalgen-print.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail