Vezet wil agf-reststroom omzetten in nylon en rubber

Groente

04-08-2015 18:17 | Door: Chris Thijssen

Koninklijke Vezet, exclusief leverancier van Albert Heijn, doet mee aan een proefproject van de provincie Noord-Holland om de reststroom in aardappelen, groenten en fruit (agf) op te waarderen. Het afval wordt hierbij verwerkt tot onder andere bio-olie, voedingssupplementen en vezelsappen.

Volgens onderzoekers van de TU Delft, die ook betrokken zijn bij het proefproject, zou afval van agf daarnaast geschikt kunnen zijn als grondstof voor bijvoorbeeld nylon, wondverband en rubber.

De leverancier van panklare groenten, fruit, maaltijdsalades en dagverse pizza’s voor Albert Heijn, voert per week gemiddeld 250.000 kilo groenafval af. Dit levert Vezet echter niets op: het kost volgens directeur Hans Boshuizen het bedrijf vooral geld.  

Diervoeding

“Onze groente- en fruitrestanten – de kern en de bladen eromheen – worden nu voor het grootste deel diervoer voor veehouders”, zegt directeur Hans Boshuizen in het Noordhollands Dagblad.

Boshuizen zegt open te staan voor nieuwe oplossingen. “Wanneer er door nieuwe technieken andere grondstofstromen op gang kunnen worden gebracht, vinden wij dat zeker interessant’’, zegt Boshuizen.

Andere sectoren

Het proefproject van de provincie Noord-Holland richt zich ook op hergebruik van afval van bedrijven in sectoren als de tulpenkwekerij, cacaosector en visserij. Via de website van het project kunnen deze bedrijven in contact komen met verwerkingsbedrijven. Daarbij worden zij tot eind 2015 ondersteund door de TU Delft.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Noordhollands Dagblad | Foto: Martin Cathrae, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail