Nieuwe zwembroek uit productieafval Speedo

Zwemmer

05-08-2015 12:13 | Door: Chris Thijssen

Speedo USA zet samen met Aquafil productieresten van zwemtextiel om in ruwe nylon. Die nylon verwerkt het badkledingmerk vervolgens in nieuwe zwemkleding.

De Italiaanse fabrikant Aquafil filtert met behulp van een speciale technologie bruikbare nylon uit het productieafval van Speedo. Die nylon wordt vervolgens omgezet in ruwe Econyl-nylonvezels. Daarvan maakt het bedrijf nieuwe nylonstof.

Speedo gebruikt deze stof voor de vervaardiging van nieuwe zwemkleding. Volgens het bedrijf is de stof eindeloos recyclebaar.

De zwemkledingstof bestaat voor 78 procent uit de gerecyclede nylon en voor 22 procent uit lycra. Dat is volgens Speedo een stof die zijn vorm tot tien keer langer behoudt dan traditionele zwemkledingstoffen. De stof is daarnaast bestand tegen chloor.

Econyl

Productieafval van textiel was volgens Speedo en Aquafil in de badkledingindustrie niet geschikt voor traditionele recycling. Dit heeft te maken met de complexe technische samenstelling van de stoffen. Met de technologie van Aquafil is dat wel mogelijk.

Het bedrijf gebruikt de technologie al langer voor het maken van nieuwe, ruwe Econyl-nylon uit gemengde afvalstoffen. Zo verwerkt het bedrijf afgeschreven visnetten en tapijten tot hoogwaardige nylonvezels voor de productie van nieuwe tapijten en kleding.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Aquafil | Foto zwemmer: Simply Swim UK, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) Foto badkleding: Aquafil

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail