Succes ‘shwopping’ nu ook bij bedrijven

Succes ‘shwopping’ nu ook bij bedrijven

11-12-2012 11:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Werknemers van B&Q en IBM gaan kleding recyclen met Marks & Spencer’s ’shwopping’-programma.

Marks & Spencers (M&S), een van de grootste retailers van het Verenigd Koninkrijk, gaat samen met ontwikkelingsorganisatie Oxfam kleding recyclen voor bedrijven. Uniformen, oude werkkleding of andere kledingstukken die in de kast hangen te verstoffen kunnen met het ‘shwopping’-programma op kantoor worden ingeleverd.

In april dit jaar lanceerde M&S het ‘shwoppen’: een samentrekking van het Engelse shopping en swapping (ruilen). De retailer vraagt consumenten hun oude kleding in te leveren als ze iets nieuws kopen. Al meer dan twee miljoen kledingstukken zijn door consumenten naar M&S- en Oxfamwinkels door heel het Verenigd Koninkrijk gebracht. Elk gedoneerd kledingstuk wordt opnieuw verkocht, hergebruikt of gerecycled door Oxfam.

100 miljoen kledingstukken

Nu breidt de retailer dit concept uit naar de werkvloer. Technologiebedrijf IBM en klusmarkt B&Q zijn de eerste officiële deelnemers. De gratis service is beschikbaar voor alle geïnteresseerde bedrijven. Om de service te promoten werkt M&S aan een partnerschap met Business In the Community (BITC), branchevereniging voor duurzaam ondernemen.

De 850 bij BITC aangesloten bedrijven zijn goed voor 17,8 miljoen werknemers. Als elke werknemer zes kledingstukken zou shwoppen, dan zouden meer dan 100 miljoen kledingstukken door Oxfam gerecycled kunnen worden.

Alle werknemers die hun kleding inleveren krijgen een M&S-kortingsbon. Bij een besteding van £35 (€ 43) of meer krijgen klanten £5 (€6,20) korting.

Klassieker

“We zijn gepassioneerd om kleding een nieuw leven te geven. Het T-shirt van een oude man is iemand anders klassieker en we kunnen zelfs  shabby kleding transformeren tot nieuwe producten zoals matrassen of vulling van meubels. Er is geen excuus om kleding naar de vuilnisbelt te brengen. Daarom doen we er alles aan om het voor mensen makkelijk te maken hun kleding met Oxfam te recyclen”, aldus Adam Elman, hoofd van Plan A, Marks & Spencer’s ecoplan. Plan A is bedoeld om Marks & Spencer’s de meest duurzame retailer van de wereld te maken tegen 2015.

Daarnaast is het volgens Elman “een goede manier voor bedrijven om betrokken te zijn bij hun werknemers en om beter duurzaam gewaardeerd te worden”.

In navolging van M&S maakte ook Zweedse modeketen H&M vorige week bekend te starten met het inzamelen en recyclen van kleding van hun klanten.

Bron: Marks & Spencer Foto: World of Good

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail