Hoe Ikea de productie van zijn catalogus verduurzaamt

Ikea

12-08-2015 12:23 | Door: Chris Thijssen

De nieuwe Ikea-catalogus is uit. Het boekwerk viel gisteren in heel Nederland op de deurmat. Volgens Ikea is de complete productie van de catalogus, net als vorig jaar, 100 procent FSC-gecertificeerd.

De 2016-uitgave is met een totale uitgave van 213 miljoen exemplaren ’s werelds grootste periodieke publicatie, claimt de Zweedse retailer. De catalogus wordt dit jaar verspreid in 48 landen, in 32 talen. Voor het eerst wordt het naslagwerk ook verspreid in Marokko en Zuid-Korea.

Net als vorig jaar is de catalogus gedrukt op Forest Stewardship Council (FSC) Mix Credit-papier. Dit betekent volgens Ikea dat de complete productie van de gids 100 procent FSC-gecertificeerd is.

37 leveranciers

In het duurzaamheidsrapport over 2014 schrijft de meubelgigant verschillende onderdelen van zijn business te willen verduurzamen. De catalogus is daar één van. “Onze leveranciers van woninginrichting, de catalogus en het voedsel vertegenwoordigen ongeveer 8,1 procent van onze totale ecologische voetafdruk”, valt er te lezen.

Voor de productie van de catalogus werkt Ikea met 37 leveranciers. Deze leveranciers voeren twee keer per jaar een zelfbeoordeling uit van de naleving van de branche-specifieke eisen voor pulp, papier, print en digitaal. Hierop worden ze door inkopers geselecteerd.

FSC-gecertificeerd

Om FSC een hogere prioriteit te geven, breidde Ikea in 2014 de samenwerking met FSC-leveranciers uit. In 2014 werd de Ikea-catalogus dan ook voor het eerst volledig op FSC Mix Credit-gecertificeerd papier gedrukt. 

De vervuiling van pulp-, papier- en printleveranciers was daarnaast meer dan de helft lager dan het jaar ervoor. Ook gebruikten leveranciers meer hernieuwbare energie voor de productie van de catalogus.

Hogere CO2-uitstoot

Op een paar punten nam de voetafdruk van de catalogus in 2014 juist toe. Zo vermeldt Ikea dat de totale CO2-uitstoot van de productie met 85,4 procent steeg, ten opzichte van 2011. De uitstoot per kopie nam met 76,7 procent toe. Dit ligt volgens Ikea aan de keuze voor een betere kwaliteit papier. Ook het watergebruik steeg, met 17,8 procent ten opzichte van 2013.

Deze stijgingen hebben volgens Ikea deels te maken met verbeteringen in de manier van dataverzameling. Volgens de retailer geven de resultaten over 2014 een accurater beeld van de productie-effecten van de catalogus dan informatie uit eerdere jaren.

Duurzaamheidsdoelen

Ikea zet vol in op duurzaamheid. Zo maakte het Zweedse bedrijf eerder dit jaar bekend € 1 mrd vrij te maken voor duurzame investeringen. Eerder deze week liet Ikea nog weten vanaf september zijn verlichtingsaanbod wereldwijd toe te spitsen op uitsluitend LED-verlichting.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Ikea | Foto: Håkan Dahlström, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail