‘Geweven schoen uit één materiaal is beter te recyclen’

Bio-Knit

13-08-2015 10:24 | Door: Chris Thijssen

Ontwerper Ammo Liao heeft de Bio-Knit-schoen ontwikkeld. Deze geweven schoen is gemaakt van één soort materiaal, waardoor die eenvoudig te recyclen is.

De schoen zelf is geweven en de binnenkant is laser-geëtst. De zool is gemaakt met een 3D-printer. Voor de productie gebruikt ontwerper Ammo Liao één materiaalsoort. “Hierdoor verminderen de recyclingkosten radicaal”, zegt Liao op zijn website.  

Hoewel hij één materiaalsoort gebruikt, moet de ontwerper toch werken met verschillende materiaalfuncties. Die creëert hij met behulp van een hittepers. Volgens de ontwerper is verhitting een belangrijk onderdeel van het productieproces, omdat het de fysieke eigenschappen van het materiaal verandert.

Hittepers

Hierdoor kan Liao verschillende functies uit één materiaal halen. Zo maakt hij met behulp van verhitting bepaalde onderdelen zachter en andere stijver. Bij het maken van schoenen past hij deze techniek onder andere toe voor een stevige zool en een zachtere bovenkant.

Het materiaal, dat verschillende eigenschappen bezit, wordt vervolgens door een 3D-breimachine geweven. Hierna komt de hittepers nogmaals aan bod. Liao gebruikt deze om de schoen te vormen.

Harde stoelpoten

De technologie kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt, zegt de ontwerper. Op zijn website toont hij een stoel die is gemaakt van hetzelfde materiaal. De poten van de stoel zijn hard en zorgen voor steun. Voor een comfortabele rugleuning is een flexibelere variant van het materiaal gebruikt.

Liao is niet de enige die aan geweven schoenen werkt. Merken als Adidas en Nike experimenteren ook met gebreide schoenen om de hoeveelheid productieafval te verminderen. Vooralsnog claimt Liao de enige te zijn die hierbij gebruik maakt van de verhittingstechniek.

Bekijk hier hoe Ammo Liao de Bio-Knit-schoen maakt:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Ammo Liao | Foto: Ammo Liao

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail