Hoe een app supermarkten helpt minder te verspillen

Afgeprijsd

13-08-2015 12:28 | Door: Chris Thijssen

Met een app van NoFoodWasted kunnen supermarkten producten die de houdbaarheidsdatum hebben bereikt, afgeprijsd aanbieden. Hiermee kunnen supermarkten volgens de bedenker voedselverspilling tegengaan.

Lokale aanbieders kunnen hun voedsel via de Afgeprijsd-app aanbieden aan consumenten uit de regio. Supermarktmedewerkers scannen producten die op basis van hun houdbaarheidsdatum worden afgeprijsd.

De app stelt gebruikers vervolgens op de hoogte van welke artikelen waar te koop zijn. De artikelen zijn te herkennen aan een speciale Afgeprijsd-sticker.

18 procent

August de Vocht, oprichter van NoFoodWasted, bedacht de app uit frustratie over de hoeveelheid voedsel die supermarkten weggooien. “Er wordt ongelooflijk veel voedsel weggegooid in supermarkten, voornamelijk tht-producten”, zegt De Vocht tegen Emerce. Het bedrag dat supermarkten verliezen zou met de app 18 procent omlaag kunnen.

De oprichter ziet de supermarkt als een belangrijke schakel in de keten voor de verminderen van voedselverspilling. “Voedselverspilling zit in de hele keten”, zei hij eerder tegen StoreCheck Magazine. “Zowel de leverancier en de teler als de distributie en de consument hebben er last van. Maar wie trekt het zich aan?”

‘Eenvoudig systeem’

Om supermarkten van deelname te overtuigen, bezoekt hij de supermarkten en demonstreert hij het systeem. “Ons systeem is eenvoudig”, zegt De Vocht tegen Emerce. Het scannen en uploaden van artikelen zou  maximaal 30 seconden duren.

De Vocht werktvooral samen met supermarkten in het zuiden van Nederland. Binnen twaalf maanden wil hij uitbreiden naar driehonderd supermarkten in het hele land. Dit aantal wil hij binnen twee jaar verdubbelen. Ook wil hij supermarkten uit België en Duitsland laten deelnemen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: NoFoodWasted, Emerce, StoreCheck Magazine | Foto: NoFoodWasted

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail