Patagonia stopt met dieronvriendelijke wol

Schapen

18-08-2015 16:07 | Door: Chris Thijssen

Patagonia stopt met het kopen van wol van schapenhouders uit Argentinië en gaat op zoek naar diervriendelijke manieren voor wolproductie. Daarnaast wil het merk de productie van wol transparanter maken.

Dat verklaart het merk in reactie op een video van dierenrechtenorganisatie Peta. In deze video is te zien hoe schapenhouders met wie Patagonia tot nu toe samenwerkte, levende lammeren met messen snijden en steken.

De betreffende schapenhouders zijn aangesloten bij het Ovis 21-programma in Argentinië, waarmee Patagonia samenwerkt. De samenwerking heeft als doel het grasland-ecosysteem te regenereren en de dieren op het grasland diervriendelijk te behandelen.

Isolatie

De schapenhouders die zijn aangesloten bij het programma, leveren wol voor de kleding van Patagonia. Het merk gebruikt deze wol onder andere voor het maken van basislagen en isolatie in zijn kledingstukken.

Behalve wol, leveren de aangesloten schapenhouders aan andere bedrijven ook vlees voor consumptie. In de video wordt de mishandeling van deze vleesschapen getoond.

Transparant

CEO Rose Marcario van Patagonia, dacht met Ovis 21 belangrijke stappen te hebben gezet op het gebied van dierenwelzijn. “Maar het is blijkbaar niet gelukt om een diervriendelijke behandeling van de schapen te garanderen”, zegt Marcario in de verklaring.

Volgens Marcario kan Patagonia de werkwijze van de leveranciers niet op korte termijn veranderen. Daarom gaat de producent op zoek naar andere wolleveranciers. Ook wil het merk zijn productieketen transparanter en inzichtelijker maken.

“We kopen geen wol in totdat we kunnen aantonen en controleren dat onze leveranciers schapen op een diervriendelijke manier behandelen”, zegt Marcario. “Daarnaast gaan we op zoek naar nieuwe, synthetische alternatieven voor wol.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Patagonia | Foto: Micolo J, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail