Delhaize gaat verspilling tegen met legere schappen

19-08-2015 14:26 | Door: Chris Thijssen

De Belgische supermarktketen Delhaize legt producten met een langere houdbaarheidsdatum later in de schappen. Zo wil de retailer voedselverspilling tegengaan.

Dat meldt dagblad De Standaard. Volgens de krant blijven er in de supermarkten van Delhaize dagelijks 35.000 niet verkochte maaltijden over. Dat kost niet alleen geld, maar is ook verspilling, stelt woordvoerder Roel Dekelver.

“Een deel kunnen we wel wegschenken, maar wat vervallen is, moeten we vernietigen”, zegt hij tegen De Standaard. “Daarom zoeken we oplossingen. Bij onszelf, maar ook bij de klant.”

Achterste producten

Volgens Delhaize pakken consumenten graag de achterste producten uit het schap, producten met een langere houdbaarheidsdatum. Hierdoor belanden de voorste pakjes in de rij volgens de retailer amper of zelfs nooit in de boodschappenkar.

Om dit tegen te gaan, heeft supermarktketen een simpele oplossing gevonden. “We vragen het personeel om minder in de rekken te leggen”, zegt Dekelver. “Zo hebben producten in de winkel doorgaans een gelijkaardige houdbaarheidsdatum. Kroppen sla van vijf, zes of zeven dagen bijvoorbeeld.”

Snelle consumptie

Volgens de woordvoerder worden producten pas aangevuld wanneer er niet meer voldoende producten in de schappen liggen. “Op die manier heeft het geen zin meer om nog naar het achterste pakje of zakje te zoeken.”

Dekelver benadrukt dat de nieuwe werkwijze alleen geldt voor producten waarvan Delhaize weet dat ze worden gekocht voor snelle consumptie. Zo komen producten als vlees, vis en kroppen sla in aanmerking.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: De Standaard | Foto: Anthony Albright, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail