'Meer betalende klanten voor kringloopwinkels in 2014'

20-08-2015 10:02 | Door: Chris Thijssen

Nederlandse kringloopwinkels hebben vorig jaar 5 procent meer betalende klanten gehad. Daarnaast bespaarden de winkels met ingezamelde goederen 790 miljoen kilo aan CO2-uitstoot.

Dat blijkt uit een onderzoek van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) onder zijn leden. In 2014 waren er in totaal 11 miljoen betalende klanten. Per winkel steeg de omzet gemiddeld met 4 procent, de totaalomzet van BKN-winkels samen was € 90 mln.

Daarbij nam ook het aantal winkels toe. Vorig jaar groeide de hoeveelheid winkels van 183 naar 190. Inmiddels zijn dat er volgens BKN 200. 

1200 vierkante meter

BKN denkt dat de toename van het aantal betalende klanten onder andere te maken heeft met de gemiddelde oppervlakte van de winkels, die vorig jaar naar ruim 1200 vierkante meter groeide.

De branchevereniging denkt dat de stijging van de omzet te verklaren is door de hoge klanttevredenheid onder de betalende klanten. Zij beoordeelden de winkels gemiddeld met een 7.8.  

120 miljoen kilo

Volgens BKN is hergebruik van producten en goederen de meest optimale manier om het ontstaan van afval te voorkomen en CO2-uitstoot te verminderen. “De activiteiten van kringloopwinkels vormen daarom een onmisbare schakel in de afval- en grondstofketen”, schrijft de vereniging in een persbericht.

De kringloopbedrijven zamelden in 2014 gezamenlijk zo’n 120 miljoen kilo aan goederen in. Hiermee is volgens BKN 790 miljoen kilo aan CO2-uitstoot bespaard, wat gelijk staat aan de CO2-uitstoot voor het verwarmen van bijna 40.000 huizen.

De branchevereniging meldt verder dat bijna de helft (46 procent) van alle ingezamelde goederen een nieuwe eigenaar vond via de kringloopwinkels, 35 procent van de ingezamelde goederen werd gerecycled. Dat betekent dat 82 procent van de ingezamelde goederen nuttig werd verwerkt, stelt BKN. 

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland | Foto: Orin Zebest, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail