Vezels van ananasbladeren als duurzaam alternatief voor leer

31-08-2015 09:16 | Door: Chris Thijssen

Piñatex is een leerachtig materiaal dat is gemaakt van de vezels van ananasbladeren, die overblijven na de ananasoogst. Met dit materiaal wil de Spaanse Carmen Hijosa een duurzaam alternatief voor leer bieden.

Voor de productie van Piñatex vermaalt de Spaanse ontwerper Carmen Hijosa de vezels van ananasbladeren tot een gaasachtige stof. Hiervan plaatst ze vervolgens verschillende lagen op elkaar. Via een mechanisch proces worden deze lagen samengeperst tot een leerachtig textiel.

De stof kan worden gemaakt in verschillende diktes. Daarnaast kan de textiel worden geverfd, bedrukt en behandeld om verschillende texturen te creëren. Inmiddels hebben schoenmerken als Camper en Puma al prototypes van het Piñatex-leer gemaakt.

Leerindustrie

Hijosa werkte lange tijd als ontwerper in de leerindustrie. Voor haar werk bezocht ze verschillende leerverwerkingsfabrieken in de Filipijnen. Daar zag ze dat leer geen duurzaam product is. Ze besloot een alternatief te ontwikkelen.  

Ze bekeek welke andere mogelijkheden ze in de Filipijnen kon vinden en ontdekte dat veel lokale producten, zoals tassen en stoffen, werden gemaakt van de vezels van de ananasplant. Carmen ontwikkelde deze techniek verder tot Piñatex.

Duurzame productie

Volgens de ontwerper is de productie van het ananasbladleer duurzaam. “De bladvezels zijn het bijproduct van de ananasoogst. Er is dus niet meer land of water nodig om de bladeren te telen”, schrijft ze op de website van Piñatex. “Door de vezels te gebruiken, wordt het afval van de oogst bovendien teruggedrongen.”

Er ontstaat volgens Hijosa ook een nieuw product. Bij het verkrijgen van de vezels uit de bladeren, wat op de plantages wordt gedaan, ontstaat biomassa. Die kan vervolgens worden omgezet in biologische meststof of biogas. Hijosa: “Dit kunnen ananasboeren vervolgens weer zelf gebruiken of verkopen.”

Alternatieven

Ook andere ontwerpers en onderzoekers ontwikkelen alternatieven voor leer. Zo gebruiken de ontwerpers van Fruitleather uit Rotterdam oud fruit voor de vervaardiging van leer. Het Franse sneakermerk Veja maakt leerachtige schoenen van vissenhuiden.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Piñatex

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail