Hoe een zelfreinigende spijkerbroek water bespaart

01-09-2015 09:12 | Door: Chris Thijssen

De Odorless Jeans is een zelfreinigende spijkerbroek die zelden of nooit in de wasmachine hoeft. Hiermee kunnen consumenten volgens de bedenker water en energie besparen.

De broek kan maanden worden gedragen, zonder dat hij gewassen hoeft te worden, zegt bedenker Mannan Malik tegen Fast Coexist. Zilver, dat in de stof is geweven, doodt de bacteriën en een nanosfeer-coating op het oppervlak van de stof laat vloeistoffen of voedsel wegglijden zonder vlekken achter te laten.

Het ontwerp zorgt er niet alleen voor dat jeans langer mooi blijven, maar her bespaart ook water en energie. Zo zouden consumenten volgens de website alleen al door hun jeans pas na tien keer dragen te wassen in plaats van na twee keer dragen, de milieu-impact met 80 procent kunnen verminderen. 

Alternatief voor wasmachine

Mannan kreeg het idee voor de zelfreinigende spijkerbroek toen hij een alternatief zocht voor wassen in een wasmachine. Omdat hij wilde dat zijn spijkerbroek er gedragen en vintage uit bleef zien, en wilde hij deze nooit in de wasmachine wassen.

Het was echter lastig om de broek schoon en geurvrij te houden. Op aandringen van zijn vrouw besloot Mannan de broek toch te wassen, maar dat wilde hij niet op de conventionele manier doen. Als alternatief ontwikkelde hij de Odorless Jeans.

Zilverdeeltjes

Er is echter ook kritiek op de broek. Verschillende mensen bekritiseren anti-geurkleding met zilver, omdat het zilver het oceaanleven zou kunnen beschadigen. Volgens Mannan is dat alleen het geval wanneer de kleine zilverdeeltjes via een wasmachine in het riool verdwijnen.

“Ik heb de milieukant ervan onderzocht”, zegt hij. “Maar het hele concept erachter is dat je de broek niet wast. Als je hem toch wast, ga je eigenlijk in tegen het doel van het concept.” Volgens Mannan is het zaak dat consumenten leren dat ze hun spijkerbroek niet hoeven te wassen op de manier waarop ze andere kleding behandelen.

Kickstarter

De bedenker wil aankomende herfst een Kickstarter-campagne beginnen om de productie van de Odorless Jeans te kunnen starten. De productie zal plaatsvinden in een fabriek in Pakistan, die volgens Mannan de complexe productie van de broeken aankan.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Fast Coexist, Odorless Denim| Foto: Dustin Moore, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail