Zero Waste Scotland toont waarde van weggegooide kleding

03-09-2015 12:04 | Door: Chris Thijssen

Zero Waste Scotland, het Schotse Leger des Heils en Wrap zoeken twee ontwerpers die nieuwe kledingcollecties gaan maken van ingezamelde kleding. Hiermee willen ze aantonen dat weggegooide kleding nog veel waarde bezit.

Zero Waste Scotland (ZWS), expert op het gebied van grondstofefficiëntie en circulaire economie, wil consumenten de waarde van hun weggegooide kleding laten zien.

Daarom trekt de organisatie twee ontwerpers aan die van kleding, ingezameld door het Leger des Heils, een nieuwe kledingcollectie maken.

30.000 ton textiel

Het Leger des Heils heeft in Schotland 52 kringloopwinkels, evenals duizenden recyclingpunten. Elk jaar zamelen deze winkels zo’n 30.000 ton gedoneerd textiel in. De ontwerpers die uiteindelijk door ZWS worden aangenomen, moeten 150 kilo stof selecteren uit de 5 ton gedoneerde kleding die al is geselecteerd.

Het is de bedoeling dat ze in twaalf weken elk een nieuwe collectie ontwerpen die demonstreert hoeveel nieuwe waarde kan worden gecreëerd door een circulaire textielindustrie. Daarnaast hopen de organisaties ook op een denimcollectie gemaakt van gerecycled textiel, vergelijkbaar met die van de H&M.

15 procent minder CO2-uitstoot

De consumentencampagne van ZWS, met de naam Love Your Clothes, wordt samen met de Britse milieuorganisatie Wrap georganiseerd. De campagne is in lijn met een ander Wrap-initiatief, het Sustainable Clothing Action Plan.

Dit plan heeft ervoor gezorgd dat grote namen uit de kledingbranche, zoals Next en Stella McCartney, beloven hun CO2-uitstoot, waterverbruik en afval in 2020 met 15 procent te verminderen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Zero Waste Scotland | Foto: allispossible.org.uk, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail