Utrechtse supermarkt zonder verpakkingen opent zijn deuren

04-09-2015 07:03 | Door: Chris Thijssen

De verpakkingsvrije supermarkt bag&buy opent vandaag zijn deuren in de Twijnstraat in Utrecht. De initiatiefnemer van de supermarkt wil het gebruik van verpakkingen terugdringen en voedselverspilling tegengaan.

Producten in de nieuwe bag&buy-winkel zijn niet verpakt. Consumenten kunnen met behulp van speciale dispensers eigen potjes en bakjes vullen. Ook kunnen zij in de winkel potten, flessen en biologisch afbreekbare zakjes kopen.

Initiatiefnemer Wim van Dijk, ondernemer in zelftap- en zelfschepsystemen, wil met de winkel het aantal verpakkingen terugdringen. Volgens hem produceert de gemiddelde Nederlander 550 kilo verpakkingsafval per jaar.

“Om al die verpakkingen te maken, worden natuurlijke voorraden aangesproken, wordt energie verbruikt en CO2-uitgestoten”, zei hij eerder in een crowdfunding-video .

140 kilo voedsel

Behalve het gebruik van verpakkingen, wil Van Dijk ook voedselverspilling verminderen. Per huishouden belandt volgens hem jaarlijks 140 kilo voedsel in de vuilnisbak, met een waarde van € 300. Dat is 15 procent van al het voedsel dat consumenten kopen, stelt hij.

Omdat consumenten bij bag&buy zelf de grootte van hun porties bepalen, verwacht de ondernemer dat ze minder voedsel verspillen.

€ 92.166

Van Dijk startte eind vorig jaar een crowdfunding-campagne op Doorgaan.nl. Hiermee haalde hij € 92.166 op, 23 procent meer dan het streefbedrag van € 75.000.

Het was de bedoeling om de eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland te worden. De verpakkingsvrije supermarkt Opgeweckt Noord opende echter al eerder de deuren. Deze supermarkt ging in mei dit jaar open.

Biologische winkel

Eerder deze week lanceerde ook Albert Heijn een nieuw concept in de Utrechtse Twijnstraat. De supermarktketen opende er zijn eerste winkel met uitsluitend biologisch aanbod.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: bag&buy | Foto: lifes ill, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail