22-01-2013 10:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Gemiddeld gooit iedere Nederlander jaarlijks 48 kilogram goed voedsel in de prullenbak, ter waarde van €155.

Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat de omvang van voedselverspilling groot is. Dagelijks worden er ruim 400.000 broden weggegooid en belanden twee op de vijf pakken rijst in de vuilnisbak. Veertien procent van het voedsel dat mensen kopen, gooien ze weer weg.

Alle huishoudens verspillen samen 800 mln kilo voedsel per jaar. Dit zijn 100.000 vuilniswagens vol voedsel. Het gaat dan alleen om verspilling bij de mensen thuis, en niet de verliezen in winkels, transport, opslag en landbouw.

Eerder deze maand maakte het Britse instituut IME bekend dat de helft van alle voedsel in Europa wordt weggegooid. Jaarlijks gaat er dus 4 mrd ton aan geproduceerd voedsel verloren. Volgens het instituut is dit puur te wijten aan marketing en consumentengedrag.

Slecht voor het milieu

De productie van rijst veroorzaakt veel uitstoot van het sterke broeikasgas methaan. Zo levert de jaarlijkse rijstverspilling van één persoon evenveel broeikasgassen op als 20 wasbeurten in de wasmachine. Ook het produceren, verpakken, koelen en vervoeren van voedingsmiddelen kost veel energie. Gooi je één kilo voedsel weg, dan gooi je in feite bijna anderhalve liter benzine aan energie in de vuilnisbak. Daarnaast zijn landbouwgrond, water en hulpstoffen (als kunstmest en bestrijdingsmiddelen) onnodig gebruikt.

In het onderzoek gaat het om goed eetbaar voedsel en niet om klokhuizen, schillen en botjes. Mensen verspillen relatief veel rijst (38%), pasta (23%), aardappelen (23%) en brood (21%). De verspilling van rijst en pasta is relatief groot omdat mensen lastig kunnen inschatten hoeveel ze ervan nodig hebben. Rijst en pasta nemen tijdens het koken namelijk veel water op, waardoor ze in volume toenemen.

Oplossingen

Nederlandse bedrijven en instellingen zijn volop bezig met het verduurzamen van de voedselketen. Perfotec heeft een geavanceerde oplossing om voedselverspilling tegen te gaan door gaatjes te prikken in verpakkingen. De Nationale DenkTank publiceerde in december een rapport waarin het onder andere pleitte voor het ‘bijmengen’ van biologische kip.

Bron: APS

Foto: Nick Saltmarsh