15-09-2015 18:44 | Door: Chris Thijssen

Misset Horeca, het vakblad voor horecaprofessionals, heeft zijn jaarlijkse Koffie Top 100 weer bekendgemaakt. Café de Blonde Pater uit Nijmegen voert de lijst aan.

Ook dit jaar ging Misset Horeca op zoek naar het beste koffieserverende bedrijf van Nederland. Mystery guests beoordelen bedrijven onder andere op de kwaliteit van koffie, hygiëne en presentatie. Bovenaan de Top 100 van 2015 staat de Blonde Pater in Nijmegen. Het café wordt opgevolgd door Palladium in Amsterdam en Pollevie in Den Bosch.

Wat doen deze en de andere 97 cafés en restaurants uit de lijst met hun koffieafval? Betalen ze maandelijks veel geld om het afval te verwerken of gebruiken ze het afval voor andere doeleinden? DuurzaamBedrijfsleven zet vijf duurzame alternatieven voor de verwerking van koffiedik op een rij.

Koffiezetapparaten en meubels

Fabrikant Sanremo maakt sinds 2013 koffiezetapparaten die voor 70 procent uit koffiegruis bestaan. Ook andere bedrijven produceren grote gebruiksvoorwerpen van koffieafval.

Zo maakt recyclingspecialist Adam Fairweather van het Britse bedrijf Re-Worked meubels van koffiegruis. Google zou een grote bestelling hebben geplaatst voor de meubels die voor 60 procent uit koffie-afval bestaan.

Methaan afvangen

Koffiedik kan worden gebruikt om het broeikasgas methaan af te vangen en op te slaan. Vooral de bio-industrie en de intensieve veeteelt hebben via methaanemissies een grote impact op het milieu. Methaangas wordt in deze industrieën soms al afgevangen via gaswassystemen in de daken van veestallen.

Normaal gesproken worden metalen en chemicaliën gebruikt. Die grondstoffen zijn niet alleen duurder, maar ook schadelijker voor het milieu dan koffieresten. Koffiedik is dus een duurzaam alternatief.

Oesterzwammen uit koffiedik

Oesterzwammen kweken

In een oude zeecontainer op de Amsterdamse Zuidas kweekt Containing Mushrooms oesterzwammen op een bedje van koffieafval. De kantoren op de Zuidas leveren de koffie zelf aan. De start-up verkoopt de gekweekte oesterzwammen aan restaurants in het Amsterdamse zakencentrum.

RotterZwam teelt ook oesterzwammen op lokaal ingezameld koffieafval. Dit doet de Rotterdamse start-up in de kelders van het failliete zwemparadijs Tropicana. Het bedrijf verkoopt de oogst aan verschillende Rotterdamse horecazaken.

Warmte voor 15.000 woningen

Bio-bean gaat in Londen 15.000 woningen verwarmen met koffiedik. Hiervoor rijdt de start-up elke dag langs cafés en kantoren in de hoofdstad om jaarlijks 50.000 ton koffiedik te verzamelen. Bio-bean verwerkt het koffiedik tot pallets, die vervolgens in efficiënte biomassaboilers worden verwarmd om energie te produceren.

Cafés en kantoren die hun koffieafval inleveren, ontvangen daarvoor geen vergoeding. Zij kunnen hiermee echter wel besparen op de afvalverwerkingskosten. Bio-bean voorziet ook huishoudens van warmte met het koffiedik van verschillende Londense stations.

Kop en schotel

De Duitse start-up Kaffeeform heeft een manier gevonden om koffiekopjes en –schotels te produceren uit koffieresidu. Gemixt met houtvezels en een biobased lijmstof, is het servies zelfs geschikt voor de vaatwasser. Elke koffiekopje van Kaffeeform heeft een unieke, korrelige structuur.

Bron: Misset Horeca, DuurzaamBedrijfsleven | Hoofdfoto: Umer Shabib, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Tekstfoto: Daniel Neal, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)