Indiaas bedrijf kleurt petflesvezels in duurzaam verfproces

17-09-2015 09:03 | Door: Chris Thijssen

Vezelproducent Reliance Polymers claimt een van duurzaamste polyestervezels uit gebruikte petflessen te produceren. De vezels zouden hetzelfde presteren als conventionele polyestervezels.

De Recron GreenGold-vezels behoren volgens het Indiase Reliance Polymers tot ’s werelds groenste vezels. Door afgedankte pet-flessen te gebruiken, verdwijnen de flessen niet bij het afval, waarna ze worden verbrand. Ook komen ze niet in de oceaan terecht, stelt het bedrijf.

Daarnaast verft de producent de vezels in plaats van met een nat verfproces met een droog proces. Hierbij worden de kleuren toegevoegd aan het ruwe materiaal, dat nog tot vezels moet worden verwerkt.

Normaal worden de vezels na verwerking in een extra verfproces nat geverfd. Dat kost veel water en energie.

Duurzame eindproducten

De methode van Reliance Polymers elimineert natte verfprocessen door de gehele productieketen van textiel. Hierdoor kunnen zowel textiel- als kledingproducenten duurzame eindproducten bieden, stelt het bedrijf. Hoeveel besparing het vernieuwede productieproces van de vezels oplevert, maakt het bedrijf nog niet bekend.

De producent presenteert de vezels voor het eerst tijdens Techtextil India 2015, een vakbeurs voor technisch textiel en vliesstoffen. Dat zijn stoffen die niet gebreid of geweven zijn. De beurs vindt eind september plaats.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Messe Frankfurt India | Foto: jenny downing, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail